Licencje i plany¶
Aplikacja ma poziom darmowy i dwa płatne plany, Podstawowy i Pro. Ta strona mówi, co zawiera każdy z nich, jakie są dzienne limity, jak wypróbować wszystko bez płacenia oraz jak kupić, przywrócić, zmienić albo anulować plan.
Co zawiera każdy plan¶
| Darmowy | Podstawowy | Pro | |
|---|---|---|---|
| Tripmetr i Mapa | 80 km dziennie | Bez limitu | Bez limitu |
| Średnia prędkość, Rozpoznanie, Połączenie, Wyścig, Regularność | TSD, Rajd terenowy, Niestandardowy układ 1 do 3 | 40 km paliwa Pro dziennie | 40 km paliwa Pro dziennie | Bez limitu |
- Darmowy. Tripmetr i Mapa działają do 80 km dziennie. Tryby Pro działają na dziennym paliwie Pro. Oba limity nakładają się na siebie, zobacz Jak sumują się oba limity.
- Podstawowy. Znosi dzienny limit w trybach Tripmetr i Mapa. Tryby Pro nadal działają na dziennym paliwie Pro.
- Pro. Każdy tryb, bez limitów.
- Wczesny dostęp. Opis trasy (w grupie Rajd na odcinkach specjalnych w menu bocznym, z oznaczeniem Wczesny dostęp) i Nagrania z rekonesansu (w Biblioteka) są za darmo w czasie bety i nie zużywają paliwa. Nie zostaną darmowe na zawsze.
Tryby, które do nieograniczonego użycia wymagają Pro, mają w menu bocznym plakietkę PRO. Plakietka pokazuje się tylko wtedy, gdy nie masz Pro.
80 km i 40 km to wartości domyślne. Mogą się zmienić bez aktualizacji aplikacji, więc możesz zobaczyć inne liczby. Oba zaczynają się od nowa o północy według zegara telefonu, także gdy aplikacja pozostaje otwarta. Dystans przejechany w Trybie demo, podczas Szybkiego przewodnika albo na przykładowym etapie się nie liczy.
Plan nie ogranicza ustawień, etapów, historii, tras, śledzenia na żywo ani przycisków Bluetooth.
Ekran planów ma własną tabelę pod nagłówkiem Co otrzymujesz, z wierszami Licznik GPS, Funkcje mapy, Wszystkie tryby Pro, Pomiar czasu TC, Czas idealny TSD, Limity prędkości w rekonesansie i Niestandardowe układy. Bez Pro wiersze Pro pokazują dzienne paliwo Pro, na przykład 40 km / day.

Jak sumują się oba limity¶
- Paliwo Pro to jeden zbiornik dla wszystkich trybów Pro. 40 km jest wspólne. Jeśli przejedziesz 30 km w Regularność | TSD, na Wyścig, Połączenie i pozostałe tryby Pro tego dnia zostaje 10 km.
- Darmowy dzienny dystans liczy każdy kilometr. W planie darmowym każdy kilometr przejechany z prawdziwym GPS liczy się do 80 km, w dowolnym trybie, także w trybach Pro. Zatrzymują się tylko Tripmetr i Mapa, gdy limit się skończy.
- Dlatego kilometr w trybie Pro liczy się w planie darmowym dwa razy: raz jako paliwo Pro i raz do 80 km. Po 40 km w Regularność | TSD paliwo Pro jest puste, a Tripmetr i Mapa mają jeszcze 40 km. Kilometr w Tripmetr albo Mapa nie zużywa paliwa Pro.
- W planie Podstawowym darmowy dzienny dystans nie ma limitu, więc liczy się tylko paliwo Pro.
- W planie Pro nic się nie liczy.
Dzienny dystans w Tripmetr i Mapa¶
W planie darmowym pasek pod paskiem aplikacji w Tripmetr i Mapa pokazuje Pozostały dzienny darmowy limit kilometrów i pozostały dystans. Zielony przycisk z otwartą kłódką otwiera ekran planów.
Gdy dystans się skończy, oba tryby przykrywa ekran z napisami Skończyło Ci się paliwo i Uaktualnij, aby uzyskać nieograniczone paliwo lub wróć innego dnia. Oferuje przyciski Zdobądź nieograniczone paliwo i Włącz tryb demo.
Paliwo Pro¶
Bez Pro każdy tryb Pro jest otwarty do oglądania i ustawiania. Prawdziwa jazda w trybie Pro zużywa paliwo Pro, darmowy dzienny limit 40 km, wspólny dla wszystkich trybów Pro.
- Pasek pod paskiem aplikacji w każdym trybie Pro pokazuje Pozostałe dzienne paliwo Pro i pozostały dystans. Stuknij go, aby zobaczyć plany Pro.
- Panel etapu pokazuje Darmowe paliwo Pro na dziś nad Start.
- Paliwo jest sprawdzane przy uzbrajaniu etapu: gdy stukniesz Start w panelu etapu albo uruchomisz zakończony etap ponownie. Etap uzbrojony zawsze wystartuje. Etap, który trwa, zawsze dojedzie do mety, nawet gdy paliwo skończy się po drodze.
- Gdy paliwo się skończy, a żaden etap nie jest uzbrojony ani nie trwa, tryb Pro przykrywa napis Skończyło Ci się paliwo i Dzisiejsze darmowe paliwo Pro się skończyło. Przejdź na Pro albo wróć jutro. Oferuje Przejdź na Pro i Włącz tryb demo. Tryb etapu bez etapu zostawia otwarty ekran braku etapu: jego Szybki przewodnik i przykład nie zużywają paliwa, a Start otwiera panel braku paliwa.

Jeśli stukniesz Start bez paliwa, otwiera się zamiast tego panel Skończyło Ci się paliwo:
| Przycisk | Co robi |
|---|---|
| Przejdź na Pro | Otwiera plany Pro. |
| Zapisz etap | Zapisuje wpisany etap w bibliotece, żebyś mógł go przejechać innego dnia. |
| Przejedź go jako przykład | Tylko Regularność. Przejeżdża twój etap symulowanym samochodem, do ćwiczeń. |

Naciśnięcie przycisku Bluetooth z Start/Stop odcinek specjalny, gdy żaden etap nie czeka i nie ma paliwa, daje brzęczenie i otwiera ten sam panel, tylko z Przejdź na Pro.
Zablokowany tryb Pro
Gdy paliwo Pro nie jest dostępne, tryb Pro jest całkowicie zablokowany dla użytkowników bez Pro. Przykrywa go napis Ten tryb jest dostępny tylko w wersji Pro, z przyciskiem Wypróbuj za darmo (gdy dostępny jest okres próbny) albo Zobacz opcje oraz Włącz tryb demo. W planie Podstawowym przyciski to Uaktualnij do wersji Pro i Otwórz tryb Tripmeter.
Wypróbuj wszystko w trybie demo¶
W menu bocznym stuknij przycisk Demo. Otworzy się panel Tryb demo. Stuknij Rozpocznij demo. Aplikacja zamiast GPS symuluje wtedy jazdę, a każdy tryb się otwiera, bez zużycia paliwa. Przycisk robi się bursztynowy, a czerwony pasek Symulowanie lokalizacji ma regulator prędkości. Aby wyjść, stuknij bursztynowy przycisk Demo albo pasek (Dotknij, aby zatrzymać tryb demo).

Samochód demo startuje tam, gdzie telefon miał ostatnio pozycję. Bez niej startuje na drodze w południowej Estonii.
Wykorzystaj go, aby przed zakupem poznać tryb przy biurku. Szybki przewodnik też włącza Tryb demo na czas swojego działania, z wyjątkiem przewodnika Regularność | TSD, który przejeżdża własny przykładowy etap. Zobacz Szybkie przewodniki.
Kupno planu¶
- Otwórz menu boczne i stuknij nagłówek konta, który pokazuje twój plan. Na ekranie Konto stuknij Zobacz opcje (albo Zmień plan, jeśli masz już plan).
- U góry wybierz Podstawowe plany albo Plany Pro.
- Wybierz plan. Podstawowy jest roczny, Pro kwartalny albo roczny. Ekran pokazuje cenę w twojej walucie i Darmowy okres próbny, jeśli przysługuje. Okres próbny można wykorzystać raz dla wszystkich subskrypcji.
- Potwierdź w oknie sklepu. Zakup obsługuje App Store albo Google Play.
Gdy zakup przejdzie, ekran pokazuje Twoja licencja jest aktywna. Czas jechać.
Przywracanie, zmiana i anulowanie¶
- Przywróć zakupy. Na ekranie Konto i na dole ekranu planów. Użyj po zmianie telefonu albo ponownej instalacji. Jeśli nic się nie znajdzie, ekran pokazuje Nie znaleziono zakupów. Goście widzą tam też Zaloguj się.
- Zmiana planu. Na ekranie planów wybierz inny plan. Przejście z planu Podstawowego na Pro to Upgrade, w drugą stronę Downgrade. Plan możesz zmienić w każdej chwili.
- Anulowanie albo zarządzanie. Na ekranie Konto stuknij Zarządzaj w karcie planu albo na ekranie planów, pod Aktywne subskrypcje, stuknij Zarządzaj. Otwierają się subskrypcje w App Store albo Google Play. Tam anulujesz. Planem przyznanym bezpośrednio przez dewelopera nie da się zarządzać w sklepie i ekran o tym informuje.
Plan należy do twojego konta w sklepie i podąża też za twoim logowaniem. Zobacz Konto i logowanie.